Wat is een no cure no pay incassobureau?

no-pay-no-cure-image

Niets is frustrerender dan klanten die maar niet betalen, ook al vroeg je hier herhaaldelijk om. Je kan ervoor kiezen om een incassobureau of deurwaarder in te schakelen om de kans op succes te vergroten. Aan het inschakelen van een incassobureau hangt mogelijk wel een prijskaartje. En al is het mogelijk om een deel hiervan op je schuldenaar te verhalen, dat geldt niet voor alle kosten. Dat is anders bij no cure no pay. No cure no pay staat ook wel bekend als geen succes, geen kosten. Hieronder lees je wat een no cure no pay incassobureau concreter doet en onder welke voorwaarden.

Hoe een incassobureau en een deurwaarder te werk gaan

Een incassobureau of deurwaarder gaat vaak eerst met zachte hand naar jouw schuldenaar toe. Het zou immers zo kunnen zijn dat je klant per ongeluk nog niet betaalde.

Zorgen een of meerdere aanmaningen niet voor het gewenste resultaat, dan kan een incassobureau contact zoeken met de schuldenaar. Door te bellen, mailen en/of onderhandelen wil het incassobureau de debiteur zodanig onder druk zetten dat deze alsnog betaalt. Laat die dat na, dan kan een deurwaarder (dus niet een regulier incassobureau) de druk nog meer opvoeren. Hij kan een incassoprocedure bij de rechtbank starten, een faillissement aanvragen en/of beslag leggen op de bankrekening, het inkomen of de boedel van de schuldenaar.

Sommige incassobureaus zijn ook als deurwaarder actief. Let hierop bij het inschakelen van een incassobureau als je wilt dat deze ook als deurwaarder kan optreden.

No cure no pay bij een incassobureau of deurwaarder

Als je een incassobureau of deurwaarder inschakelt, maak je onderling prijsafspraken. Bepaalde kosten, te weten incassokosten en rente, kan je altijd op de schuldenaar verhalen. Andere kosten, zoals aanmanings- en administratiekosten, niet altijd.

Het is mogelijk om af te spreken dat een incassobureau werkt op basis van no cure no pay. Daarbij betaal je niets aan het incassobureau als deze niet met succes jouw openstaande vordering(en) bij je niet betalende klant int. Heeft het incassobureau wél succes met het innen van de vordering? Dan betaal je ook niets: het incassobureau brengt de kosten in dat geval volledig in rekening bij de schuldenaar.

Varianten op no cure no pay bij een incassobureau

Sommige incassobureaus maken onderscheid tussen gevallen waarbij de rechter een vordering al wel of nog niet vaststelde. Zij bepalen bijvoorbeeld dat ze vorderingen waar de rechter nog niet over oordeelde, volledig op basis van no cure no pay kunnen innen. Met andere woorden: als schuldeiser ben je geheel vrij van kosten als je voor deze variant kiest.

Gaat je klant in het verweer en wil je hulp bij het weerleggen van zijn of haar argumenten? Een incassobureau helpt je daar vaak ook bij. Reken er dan wel op dat het incassobureau de daarbij gemaakte kosten bij jou in rekening brengt.

Wettelijk gezien mogen deurwaarders niet werken op basis van no cure no pay als de zaak voor de rechter komt. Wel mag een deurwaarder een kostenplafond aanbieden als de vordering niet wordt betwist. Het voordeel daarvan is dus dat je duidelijkheid vooraf hebt. En wijst de rechter de vordering toe en lukt het de deurwaarder om het bedrag in zijn geheel bij je schuldenaar te innen? Dan mag de deurwaarder deze gemaakte extra kosten wel op de schuldenaar verhalen.

Verplicht opstartbedrag 

Als je al een vonnis van de rechtbank in handen hebt, dan kan je ook een deurwaarder inschakelen om de vordering op no cure no pay basis te gelde te maken. Vanuit de beroepsvereniging van deurwaarders is het vereist om daarbij een opstartbedrag bij jou als schuldeiser in rekening te brengen. Dat kan vaak al vanaf honderd euro.

Lukt het om de vordering te innen, dan brengen deurwaarders afwikkelingskosten bij jou in rekening. Dat doen ze omdat ze niet weten hoelang het hele incassotraject duurt, bijvoorbeeld als er een betalingsregeling overeengekomen is. Met die afwikkelingskosten bekostigt een deurwaarder de verwerking van ontvangen betalingen en tussentijdse afdrachten. Het bedrag aan afwikkelingskosten verschilt per deurwaarder. Een percentage van 10% is bijvoorbeeld niet ongebruikelijk.Let er wel op dat er, afgezien van deze afwikkelingskosten, mogelijk ook out of pocket-kosten bij komen. Stel dat een slotenmaker moet inbreken bij de schuldenaar om beslag op de boedel te leggen, dan komen de kosten daarvoor voor jouw rekening. Deurwaarders mogen die kosten volgens de wet niet voorschieten. Uiteindelijk kunnen deze out of pocket-kosten wel voor rekening van de schuldenaar komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *